art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Нищо не се губи. Или как българското изкуство среща мексиканското на берлинска земя.

(20.04.2018)

Гьоте-институт България
Лекция на проф. Ален Вание в галерия „Академия“ на НХА „Май 68 в Париж”

(30.03.2018)

Галерия „Академия“, ул. Шипка“ 1
П като ПОЛША. П като ПЛАКАТ. Полската плакатна школа откриване на изложба

(27.03.2018)

Театър „София“, бул. „Янко Сакъзов“ № 23а, вход свободен
Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство, Бургас 2018

(24.03.2018)

откриването на филиал на НХА в Бургас
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

25 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ МЕТАЛ

(13.03.2017-31.03.2017 )

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1


ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА 25 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТ МЕТАЛ

  • Откриване – 13 март, 18:00 часа
  • Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 13 март (понеделник) от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита юбилейна изложба на специалност „Метал“ в НХА, по случай нейната 25-та годишнина. Изложбата представя творби на студенти, преминали през годините в ателиетата на специалността.

„Метал“ е една от най-новите специалности в Националната художествена академия. Първите стъпки са направени през 1979 г., когато с указ на Министерския съвет, се регламентира обучението на студенти по художествена обработка на метал. Заради проблеми с материалната база и преподавателския състав в специалността, първият прием на студенти е през учебната 1991/1992 г. Първоначално обучението е с още неясно виждане за структурата и развитието на новата специалност. Няколко години специалността се опитва да намери своето място в Академията, но без учебна програма, подходящи ателиета и преподаватели това се оказва невъзможно. Първи и единствен преподавател в началото е проф. Георги Чапкънов. С обявяването на конкурс за преподаватели през 1995 г. се създава екип от най-добрите специалисти в различните области на металопластиката, като всеки от тях основава и ръководи специализирано ателие. Няколко години по-късно специалността получава и необходимата материална база – ателиета и работилници, както и своите водещи преподаватели в лицето на доказали се художници в областта – професорите Богомил Николов, Димитър Делчев, Велислав Минеков и Иван Славов, а по-късно и доц. Емил Бачийски.

Специалността бързо наваксва закъснялото си появяване, защото освен древните традиции върху които стъпва, тя сама създава нова обществена потребност от художествено осмисляне на изкуството на творби от метал. Налице са талантливи преподаватели, художници с голям опит и международно признание, които със своя ентусиазъм увличат студентите, а те на свой ред демонстрират успехи не само в задължителната учебна програма, а и печелят награди в различни академични и международни проекти. В четирите ателиета на специалност „Метал“ се обучават последователно всички студенти от бакалавърската програма в следните области: топла и студена обработка на металите, ювелирно изкуство, медалиерство и монетен дизайн, както и проектиране на произведения от метал за конкретна архитектурна и природна среда.

Специалност „Метал“ при НХА е единствена по рода си у нас, но е традиционна за почти всички висши учебни заведения за визуални и декоративни изкуства в Европа. Целите на специалността са в съответствие с мисията на НХА – да създава висококвалифицирани специалисти в областта на пластичните изкуства, както художествено-творчески и педагогически, така и научноизследователски.

При обучението се използват последните научни и технологични постижения, съчетани с традиционни и иновативни материали. Учебните програми по различните специални дисциплини са съставени така, че да се допълват взаимно чрез различни гледни точки на изучаваната материя. Включена е и проблематика, свързана с характера, функцията и предназначението на художествената творба от метал, както и с методите на проектиране и композиране, формообразуване и визуализация на идеен проект. Крайната цел е студентите да усвоят пътя на създаването на свои художествени произведения на базата на образци от българската национална и световна традиция. Усвоените знания и умения им дават възможност след дипломирането си да работят както в конкретната област на художествения метал, така и да използват широките си познания и умения за създаване на иновационни художествени творби.


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48