art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Нищо не се губи. Или как българското изкуство среща мексиканското на берлинска земя.

(20.04.2018)

Гьоте-институт България
Лекция на проф. Ален Вание в галерия „Академия“ на НХА „Май 68 в Париж”

(30.03.2018)

Галерия „Академия“, ул. Шипка“ 1
П като ПОЛША. П като ПЛАКАТ. Полската плакатна школа откриване на изложба

(27.03.2018)

Театър „София“, бул. „Янко Сакъзов“ № 23а, вход свободен
Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство, Бургас 2018

(24.03.2018)

откриването на филиал на НХА в Бургас
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Представяне на новия каталог от музейната колекция на НХА

(06.02.2017-31.01.2017 )

Галерия „Академия“


„Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“
6 февруари 2017
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 6 февруари (понеделник) от 17:00 часа в галерия „Академия“, сред изложбата на проф. Божидар Бончев ще бъде представено изданието „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“. Изданието е петото поред, представящо Музейната колекция на Националната художествена академия. През последните няколко години са реализирани изданията: Колекция „Български шевици“, Колекция „Дърворезба“, Колекция „Живопис“ (1896-1940) и „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944)“.

Съставител на Каталога е проф. Божидар Бончев, който е и автор на въвеждащия текст, а консултант на изданието е проф. Ивана Енева – и двамата са дългогодишни професори в катедра Керамика, изследващи керамичното изкуство у нас.
Автор на фотографиите и дизайна на каталога е ст. преподавател Росен Тошев, а художествен редактор – проф. Виктор Паунов.

Музейната сбирка на Националната художествена академия започва да се формира още с основаването на Държавното рисувално училище през 1896 г. С годините отделните колекции на тази уникална по своя характер сбирка получават публичност, постепенно разкривайки богатствата на музея и проследявайки развитието и методологията на художественото обучение у нас. Днес колекцията от керамични предмети в Музейната сбирка на Националната художествена академия наброява 197 експоната, от които 14 се съхраняват в методическата сбирка на катедра „Керамика“. Тя съдържа закупени от чужбина образци, традиционна българска керамика, произведения на преподаватели и студенти от академията. В технологично отношение в сбирката са представени разнообразни декоративни техники, като подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, както и глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини в по-ранния период и фино каменинови и шамотизирани глини по късно. В колекцията са представени художествените възгледи на основателите и преподавателите в специалността проф. Стефан Димитров, проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев, проф. Георги Коларов и техни ученици. Техните произведения са важни не само със своите художествени качества, но и заради тяхното голямо влияние върху развитието на художествената керамика в страната.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48