art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Представяне на новия каталог от музейната колекция на НХА

(06.02.2017-31.01.2017 )

Галерия „Академия“


„Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“
6 февруари 2017
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 6 февруари (понеделник) от 17:00 часа в галерия „Академия“, сред изложбата на проф. Божидар Бончев ще бъде представено изданието „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция керамика“. Изданието е петото поред, представящо Музейната колекция на Националната художествена академия. През последните няколко години са реализирани изданията: Колекция „Български шевици“, Колекция „Дърворезба“, Колекция „Живопис“ (1896-1940) и „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922 – 1944)“.

Съставител на Каталога е проф. Божидар Бончев, който е и автор на въвеждащия текст, а консултант на изданието е проф. Ивана Енева – и двамата са дългогодишни професори в катедра Керамика, изследващи керамичното изкуство у нас.
Автор на фотографиите и дизайна на каталога е ст. преподавател Росен Тошев, а художествен редактор – проф. Виктор Паунов.

Музейната сбирка на Националната художествена академия започва да се формира още с основаването на Държавното рисувално училище през 1896 г. С годините отделните колекции на тази уникална по своя характер сбирка получават публичност, постепенно разкривайки богатствата на музея и проследявайки развитието и методологията на художественото обучение у нас. Днес колекцията от керамични предмети в Музейната сбирка на Националната художествена академия наброява 197 експоната, от които 14 се съхраняват в методическата сбирка на катедра „Керамика“. Тя съдържа закупени от чужбина образци, традиционна българска керамика, произведения на преподаватели и студенти от академията. В технологично отношение в сбирката са представени разнообразни декоративни техники, като подглазурна и надглазурна декорация върху порцелан и фаянс, както и глазурна и майоликова декорация на местни червени и светлоизпичащи се локални глини в по-ранния период и фино каменинови и шамотизирани глини по късно. В колекцията са представени художествените възгледи на основателите и преподавателите в специалността проф. Стефан Димитров, проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев, проф. Георги Коларов и техни ученици. Техните произведения са важни не само със своите художествени качества, но и заради тяхното голямо влияние върху развитието на художествената керамика в страната.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48