art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм

(07.06.2016 )

ул. „Раковски” 108


На 7 юни т.г. от 19.00 ч. в голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи (ул. „Раковски” 108, ет.2) румънската цигуларка Елена Ованеску-Първу и пианистът Ростислав Йовчев ще изпълнят „Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм” - пореден концерт от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД - 2016”.

В програмата ще звучат:
  • Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 454
  • Бетовен – Соната за цигулка и пиано оп. 12 №1
  • Шуберт – Сонатина ре  мажор D 384

Eлена Ованеску-Първу е родена в Яш, Румъния. Започва обучението си по цигулка в специализирания Лицей по изкуства в родния си град, след което завършва Консерваторията „Чиприан Порумбеску“ в Букурещ през 1976 г. в две направления - изпълнителски и педагогически отдел.
Започва своята педагогическа кариера като преподавател по цигулка в Лицея по изкуства в Крайова, а по-късно става университетски преподавател, преминавайки всички степени и звания. От 1991 г. е доцент в Университета по изкуства „Джордже Енеску“ в Яш.
Освен като цигулар, Елена Ованеску-Първу се изявява и като виолист.
Нейната богата творческа дейност включва изпълнителска активност като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис, обширна работа като преподавател в Румъния и Тунис и задълбочена научна и публицистична насоченост.
Нейни възпитаници от родната ѝ страна, както и в Тунис са лауреати на национални и международни конкурси в много европейски страни.
Елена Ованеску-Първу е член на авторитетни журита в Румъния и Италия (Неапол), член на редица международни културни асоциации и участник в научни конференции с интересни доклади по въпросите на културния обмен и цигулковата педагогика.

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ “Любомир Пипков” при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в Национална музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси в Италия и Испания.
Изнася солови и камерни концерти освен у нас, така и в много страни в Европа, Азия и Северна Африка. Реализира  аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия” от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български  и чуждестранни композитори.
Носител на Кристална лира в две категории - „ Изпълнителство“ и „Музикална критика“ за 2011 г. От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. - професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където е и завеждащ катедра “Пиано” към Теоретичния факултет.

Билети: в мрежата на Евентим и в деня на концерта пред входа на залата.
Цена: 6 лева.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48