art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

„Гледни точки“ отварят среща за разговор

(12.11.2015 )

Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово


„Гледни точки“ отварят среща за разговор
Две последователни събития в Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово

Съвместната изложба „Гледни точки“ на Петринел Гочев, Рин Ямамура и Росина Пенчева ще бъде открита на 13 ноември от 18:00 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово. Ден по-късно, на 14 ноември от 17:00 ч. отново в галерията ще се проведе среща-разговор с Петринел Гочев на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“. Събитията са част от проекта „Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще“, осъществен от НЧ „Христо Смирненски 1949“ с финансовата подкрепа на Програма Култура 2015 на Община Габрово и партньорството на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ и Държавен архив – Габрово.

Изложбата „Гледни точки“ е вдъхновена от съвместната работа на тримата автори по постановката на габровския театър „Жана д‘Арк“. „Целта ни е да разкрием многообразието от възможни интерпретации по една тема, както и различните прочити на същата творческа тема“, допълват те.

В експозицията са включени работни макети на неконвенционалните костюми на героите, автор на които е Рин Ямамура. Когато за първи път ги вижда, актрисата Гергана Змийчарова (в ролята на Жана) емоционално споделя: “Част от екипа днес видя скиците и макетите за костюмите и сценографията на Рин. Да! Костюмите имат макети - обличат се, събличат се и са достойни за изложба! Вдъхновяващо и респектиращо преживяване! Завиждаме благородно на бъдещата ни публика!”.

Втората част на изложбата е посветена на оригиналните живописни платна на режисьора на спектакъла Петринел Гочев. Това е неговият дебют в Габрово като художник. Някои от сюжетите му са вдъхновени от образа на Жана д'Арк. Част от картините са с внушителните размери  200 х 260 см.

Третата гледна точка е на фотографа Росина Пенчева. В серия от снимки тя проследява целия процес по подготовката на спектакъла – актьорите във и извън образ, сцената преди и след, костюмите преди и по време на представлението и т.н. Рамките са изградени на базата на паралели и позволяват на зрителя да види две гледни точки в едно пространство.

Откриването ще бъде съпроводено от авторската музика на „Жана д‘Арк“ на композитора Ян Руменин.
На следващия ден от 17:00 ч. отново в галерията Петринел Гочев ви кани на среща-разговор на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“. „Образците, на които се основава дискусията, са от областта на архитектурата, скулптурата, живописта и сценичните изкуства, създадени на територията на града. Габрово е място, в което историческите пластове се вплитат един в друг чрез изкуството на архитектурата и скулптурата. Всяко време дава своя естетически отпечатък в градската среда. Тази специфична атмосфера изисква от нас да бъде съхранена и обогатена по един високохудожествен  обмислен начин. Отговорността е наша и на децата ни“, споделя Петринел Гочев.

***
Проектът „Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще“, чиято идея е да обогати и осъвремени културния архив на Габрово, стартира през месец октомври с откриването на фото инсталацията „Паралели“, посветена на 70-годишнината на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и “155 години Габрово – град”. Тя представя творческата интерпретация на фотографа Росина Пенчева на архивни кадри от репертоара на театъра през годините, кореспондиращи с нейни снимки от работата й по постановките “Ромео и Жулиета” (2013 г.) и “Жана д’Арк” (2015 г.) на Петринел Гочев. Инсталацията все още може да бъде разгледана в пространството пред Регионална библиотека “Априлов – Палаузов”.
Събирането на снимковия материал за проекта е в резултат на задълбочено проучване на наличния архив, съвместно с Държавен архив – Габрово. Планира се с него да бъдат положени основите на дигитална онлайн галерия със свободен достъп, която ще може да бъде допълвана с още кадри от създаването на театъра до днес.

ЗА АВТОРИТЕ:

Петринел Гочев е художник и театрален режисьор. За него водещи на сцената са „страстта, човешкия вой, болката, копането до кръв под ноктите на търсене на смисъла да оцелееш... и разбира се, радостта от живота“. Има над 20 самостоятелни изложби и редица награди за изобразително изкуство и скулптура. В театъра работи от 1996 г., с известно прекъсване, до днес. Първият му спектакъл на габровска сцена (сезон 2004 – 2005 г.) е “Майстори” на Рачо Стоянов. Вторият – “Ромео и Жулиета” (сезон 2012 – 2013 г.), получи високото признание на театрална общност в страната и чужбина. Представлението му “Жана д’Арк” е продължение на творческата и педагогическата му работа с габровската трупа. Постановката беше изключително позитивно приета от критика и зрители и веднага след премиерата беше поканена на фестивали в страната и чужбина. За Петринел габровската трупа е от местата, от които не си тръгваш същия, и те вече не са онези, които си намерил.

Рин Ямамура 
е куклен сценограф и е японка. Живее в София от 2000 г. Това, което я довежда в България, е любовта към куклите и приключенският й дух, а това, което я задържа, е общият театрален език с българските режисьори като Катя Петрова и Петринел Гочев. Завършва НАТФИЗ, специалност „Сценография за куклен театър“ при проф. Майя Петрова (2006 г.). Получава награди и номинации "Икар" и "Аскеер". Световната огранизация на куклените театри УНИМА признава работата й за "Цар Шушумига" (по Константин Илиев) и Рин получава приз за "Най-добър дизайн на кукли" (Китай, 2012 г). Тя е автор на книгата "Азбука на любовта" (ИК "Жанет 45") и е художник на българската филмова продукция "Виктория", реж. Майя Виткова.

Росина Пенчева е фотограф. Родена е в Габрово. Серията й с кадри от постановката ,,Ромео и Жулиета’’ на габровския театър е първият й задълбочен опит в снимане зад кулисите. Следва и първа самостоятелна изложба – ,,Работно заглавие’’ (2014 г.), която показва творци и работния им процес, уловен в неговата неподправеност, голота и уникално несъвършенство. Росина е работила с Петринел Гочев по създаването на четири негови представления. Най-важното и емоционално събитие за нея до този момент е срещата й с носителя на "Пулицър" за фотожурналистика Едуард Кийтинг. Той я избира за участие в негов уоркшоп (2014 г., София), където тя обогатява и задълбочава разбиранията си за фотография.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/865965156854936/


  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48