art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Националната художествена академия открива изложба в Русе

(04.06.2015-30.06.2015 )

Художествена галерия – Русе


Инициативата се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на Академията – Societe Generale Експресбанк

ВСИЧКО Е ДОБРЕ, КОГАТО ЗАПОЧВА ДОБРЕ
изложба на студенти и преподаватели от НХА
Куратор – проф. д. изк. Свилен Стефанов
04-30 юни 2015
  • Откриване – 4 юни 2015 от 18:00 часа
  • Художествена галерия – Русе
  • ул. „Борисова“ № 39

От 4 до 30 юни 2015 произведения на студенти и преподаватели от различни специалности на НХА ще бъдат изложени в Русенската художествена галерия. Куратор на изложбата е българският историк на изкуството, критик и художник проф. д. изк. Свилен Стефанов.

Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ в Художествената галерия – Русе включва произведения на студенти и преподаватели от специалностите на НХА: „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“.  Част от специалностите като „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики) присъстват в залите чрез видео презентация.
Това, което обединява тази многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства неизменно стои усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често подкрепено с многопластова концептуална интерпретация. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения, адекватни и актуални в днешния бързо променящ се свят.
Проф. д. изк. Свилен Стефанов, куратор на изложбата

Допълнителна информация за НХА
Националната художествена академия е сред най-старите висши образователни институции в България. Тя е открита под името Държавно рисувално училище през 1896 г.с указ на княз Фердинанд. През последните почти сто и двадесет години в делото по създаването и поддържането на авторитета на Академията се открояват имената на ред видни български художници и интелектуалци. И неслучайно днес Академията е нещо повече от образователна институция – тя е генератор на творчески проекти и е обърната не само към своите студенти, но и към цялата културна общественост. Нейните възможности се разгръщат от обучение в класически изобразителни умения до реализации чрез съвременни дигитални технологии. Показателно е, че НХА е организатор и домакин на Международно студентско биенале на рисунката и същевременно е дом на електронните форми на изкуство чрез също интернационалния Фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Съвременният облик на Академията се дължи на преподавателските дейности, изложбите от творби на бакалаври и магистри, собствените и гостуващите експозиции в галерия „Академия“, внушителният брой чуждестранни лектори, летните академии и практики, изложбите в чужбина и съвместните проекти с партниращи институции от целия свят. Не на последно място НХА присъства в културната политика на България чрез дейността на своя Музей, с издателската си дейност и с издаването на „Изкуство и критика“ – единственото у нас специализирано списание за актуална художествена проблематика.   

Допълнителна информация за Партньорска програма НХА - SGEB
Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ е част от партньорската програма между Националната художествена академия и SocieteGeneraleЕкспресбанк. Партньорството между двете институции осигури по-добри условия за дебюта на младите художници на национална и международна художествена сцена. Съвместно бяха създадени запомнящи се културни прояви в подкрепа на най-младото ни съвременно изкуство. През 2015 година съвместно се реализират:
Изложби на дипломираните бакалаври и дипломираните магистри на НХА; Творческа специализация за магистри, докторанти и преподаватели в ателиетата на НХА в Сите Интернасионал Дез ар, Париж;
Лятна академия, творческа резиденция в „Дом Витгенщайн“, Виена,
Международна лятна академия и скулптурен симпозиум в Творческата база на НХА, гр. Ахтопол.
Изложба на студенти и преподаватели в Русе и Велико Търново.
Фестивал за дигитално изкуство, ДА Фест 2015 – пето издание
.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48