art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Любен Петров Apokalypsarium

(11.05.2015-24.05.2015 )

галерия „Академия“
Национална художествена академия и Чешки културен център представят изложба на

Любен Петров
Apokalypsarium
11 – 24 май 2015 г.

Откриване – 11 май 2015 от 18:00 часа галерия „Академия“, ул. „Шипка“ № 1

Експресивно художествено изразяване, ясен интензитет и енергични напластявания на цветовете или оригинална пластичност са отличителните черти в живописната техника на Любен Петров. Широкият диапазон от изразни средства загатва семантичното богатство на чудноватите истории, скрити в гротескните творби, които са пълни със сарказъм, комична естетика, преувеличение и хумор, но също и със задълбочени размисли за отношенията на човека с природата, водещи към апокалиптични заключения.

В творческото си развитие Любен Петров достига до теми дълбоко свързани с цикъла на земния живот и смъртта. В работите си съчетава традицията, символи и елементи на източната и западната култури върху поле от мотиви, произлизащи по схеми от история на изкуството, т.е. християнска иконография, митологични сценарии, но също абстрактни мотиви вдъхновени от научната фантастика в литературата и киното. Чрез творбите си изказва ироничен коментар на съвременното състояние на цивилизацията, което описва като „apokalypsarium“ – началото на апокалиптичната развала и директно призовава за разрушителни моменти в човешкото съществуване. С това е свързан и огромния стремеж за улавянето на момента. Според думите на самия автор, апокалипсисът винаги присъства, никога не се спира, т.е. винаги е в движение, заради което придобива ново измерение или мутация. Героите са парализирани от някакъв транс, сами в целия свят, засмукани от природното бедствие –апокалипсиса – докато за публиката наблюдаваното събитие остава скрито, тя само го предчувства, което засилва напрежението на недоразказаната история. Спирането на решителния момент е обвито с магическа аура, но съдържанията на творбите имат дълбока идейна основа и демонстрират зрялост във философското мислене на младия автор.

Българският художник Любен Петров (*1984) или Lyube, както е известен на чешката публика, завършва през 2007 г. специалност „Стенопис“ в НХА в София. В обучението си набляга най-вече в овладяване на техниката и занаята в духа на принципите на реализма. В своите фигурални теми Л. Петров и до днес се фокусира върху композицията и добре обмисления план на картината. От родната България му остава влиянието на Боян Добрев, Иво Бистрички и Георги Андонов. След преместването си в Чехия през 2011 г. завършва свободно творчество в ателието на Мартин Майнер. През 2013 г. е отличен с награда за млад автор (ART PRAGUE Young Award). На българската сцена Любе става популярен с участието си на „МОСТ” през 2012 (Конкурс за българско съвременно изкуство МОСТ). През 2013 получава наградата на фондация „Едмонд Демирджиан“ за млад автор, а 2014 е номиниран за наградата „БАЗА” – Награда за съвременно изкуство.

В резултат на глобалното обвързване на обществата, културите и традициите, авторът гледа на темите си през два погледа. Така комбинира традиционните елементи с препратки към феномена на съвременното консуматорско общество (комикс, филм) и с помощта на тази иронична митология създава изцяло нова реалност, респективно оценява собственото културно наследство. По игрив и забавен начин свързва миналото с настоящето, а посредством художественото си въображение ни предлага визията на бъдещето или може би тайнствената вселена на безвремието?
Любен Петров изследва не само неизчерпаемостта на картината, но и смисъла на човешкото съществуване чрез странни образи, които показват силата на мисленето на индивида изправен пред апокалиптичния размер на унищожителната развала. Фигурите се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48