art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
Нищо не се губи. Или как българското изкуство среща мексиканското на берлинска земя.

(20.04.2018)

Гьоте-институт България
Лекция на проф. Ален Вание в галерия „Академия“ на НХА „Май 68 в Париж”

(30.03.2018)

Галерия „Академия“, ул. Шипка“ 1
П като ПОЛША. П като ПЛАКАТ. Полската плакатна школа откриване на изложба

(27.03.2018)

Театър „София“, бул. „Янко Сакъзов“ № 23а, вход свободен
Регионален конкурс за изящно и приложно изкуство, Бургас 2018

(24.03.2018)

откриването на филиал на НХА в Бургас
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Любен Петров Apokalypsarium

(11.05.2015-24.05.2015 )

галерия „Академия“
Национална художествена академия и Чешки културен център представят изложба на

Любен Петров
Apokalypsarium
11 – 24 май 2015 г.

Откриване – 11 май 2015 от 18:00 часа галерия „Академия“, ул. „Шипка“ № 1

Експресивно художествено изразяване, ясен интензитет и енергични напластявания на цветовете или оригинална пластичност са отличителните черти в живописната техника на Любен Петров. Широкият диапазон от изразни средства загатва семантичното богатство на чудноватите истории, скрити в гротескните творби, които са пълни със сарказъм, комична естетика, преувеличение и хумор, но също и със задълбочени размисли за отношенията на човека с природата, водещи към апокалиптични заключения.

В творческото си развитие Любен Петров достига до теми дълбоко свързани с цикъла на земния живот и смъртта. В работите си съчетава традицията, символи и елементи на източната и западната култури върху поле от мотиви, произлизащи по схеми от история на изкуството, т.е. християнска иконография, митологични сценарии, но също абстрактни мотиви вдъхновени от научната фантастика в литературата и киното. Чрез творбите си изказва ироничен коментар на съвременното състояние на цивилизацията, което описва като „apokalypsarium“ – началото на апокалиптичната развала и директно призовава за разрушителни моменти в човешкото съществуване. С това е свързан и огромния стремеж за улавянето на момента. Според думите на самия автор, апокалипсисът винаги присъства, никога не се спира, т.е. винаги е в движение, заради което придобива ново измерение или мутация. Героите са парализирани от някакъв транс, сами в целия свят, засмукани от природното бедствие –апокалипсиса – докато за публиката наблюдаваното събитие остава скрито, тя само го предчувства, което засилва напрежението на недоразказаната история. Спирането на решителния момент е обвито с магическа аура, но съдържанията на творбите имат дълбока идейна основа и демонстрират зрялост във философското мислене на младия автор.

Българският художник Любен Петров (*1984) или Lyube, както е известен на чешката публика, завършва през 2007 г. специалност „Стенопис“ в НХА в София. В обучението си набляга най-вече в овладяване на техниката и занаята в духа на принципите на реализма. В своите фигурални теми Л. Петров и до днес се фокусира върху композицията и добре обмисления план на картината. От родната България му остава влиянието на Боян Добрев, Иво Бистрички и Георги Андонов. След преместването си в Чехия през 2011 г. завършва свободно творчество в ателието на Мартин Майнер. През 2013 г. е отличен с награда за млад автор (ART PRAGUE Young Award). На българската сцена Любе става популярен с участието си на „МОСТ” през 2012 (Конкурс за българско съвременно изкуство МОСТ). През 2013 получава наградата на фондация „Едмонд Демирджиан“ за млад автор, а 2014 е номиниран за наградата „БАЗА” – Награда за съвременно изкуство.

В резултат на глобалното обвързване на обществата, културите и традициите, авторът гледа на темите си през два погледа. Така комбинира традиционните елементи с препратки към феномена на съвременното консуматорско общество (комикс, филм) и с помощта на тази иронична митология създава изцяло нова реалност, респективно оценява собственото културно наследство. По игрив и забавен начин свързва миналото с настоящето, а посредством художественото си въображение ни предлага визията на бъдещето или може би тайнствената вселена на безвремието?
Любен Петров изследва не само неизчерпаемостта на картината, но и смисъла на човешкото съществуване чрез странни образи, които показват силата на мисленето на индивида изправен пред апокалиптичния размер на унищожителната развала. Фигурите се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48