art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Художникът-хералдик Христо Танев открива изложба

(06.11.2014 )

Руския културно-информационен центърХудожникът-хералдик Христо Танев открива изложба с цикъл картини под надслов: „Мъдрост, символи и светлина от древността“

Днес, 6 ноември 2014, от 18 часа в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34 се открива живописната изложба на художника-хералдик Христо Танев с цикъл картини под надслов: „Мъдрост, символи и светлина от древността“.
Христо Танев е автор на гербове на няколко български градa. Освен като хералдик е признат  като художник, монументалист, галерист, изследовател, урбанист, публицист, писател, философ, духовен водач и езотерик.
При откриването на експозицията ще бъде извършен ранно-християнския ритуал на посвещението, чрез освещението на хляба, водата и виното. „Чрез тази преоткрита духовна практика нашите предци са получавали съзидателно боговдъхновение, любов и мъдрост, eто защо избрах да предам това усещане на посетителите на откриването на изложбата“ , споделя творецът.

Цикълът „Мъдрост, символи и светлина от древността“ се състои от  25 картини. В тях творецът е предал усещането за единство на пространство и символи, възродени от древността.
Представят се за първи път пред публика и желанието на художника е да провокират съзерцание и медидативни усещания у посетителите на изложбата.  Една от картините вече е продадена.

Към експозицията ще бъде представен модел на единно държавно устройство, вложен в древния български боярски шах с 72 черно-бели полета и 36 шахматни фигури, в който е отразенa равнопоставеността на йерархиите в духовния и материалния свят.
Изложбата е достъпна до 26 ноември. Входът е свободен.

Бележки до редакторите
За Христо Танев

Роден е на 21 септември 1943 година в град Стара Загора. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” – специалност “Стенопис” при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Има реализирани над тридесет монументални проекта с класически и съвременни техники. В областта на пространственото оформление авторът има осъществена поредица от интериорни и екстериорни задачи, както и реализации, свързани с графичния дизайн и рекламата. Негово дело са гербовете на Стара Загора, Димитровград, Чирпан, Гълъбово и на селата Кърнаре и Сенник. Има утвърдени над 500 запазени знака на фирми, организации и нови производства. Излага свои картини в самостоятелни изложби и в чужбина (Берлин – 2006 г., Брюксел – 2008 г.), а в общи представителни изложби и в Москва, Улан Батор, Берлин, Осло, Букурещ, Самара, Катовице, Легнице и др. Негови картини са част от колекциите на Пушкивновския музей в Москва - "Государственного музея А.С. Пушкина", Берлинската държавна гарелия, Монголска държавна галерия, в САЩ, Англия и в почти всички страни в Европа, в частни колекции и 32 държавни галерии.

Организатори на изложбата: РУСКИ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, Г.С. „ПРИЯТЕЛИ НА РУСИЯ И ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ“, гр. Стара Загора, Г.С. „БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЪБОР“, гр. София, Клуб „НИКОЛАЙ РЬОРИХ“, гр. София, Галерия за изящни и приложни изкуства „АЛБА – АВИТОХОЛ“, гр. Стара Загора  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48