art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Галерия "Сезони" представя ЖИВОТНИ

(06.03.2014-18.03.2014 )

Галерия "Сезони"


ТРИМА ХУДОЖНИЦИ ВДЪХНОВЕНИ ДА РИСУВАТ ЖИВОТНИ В СТОЛИЧНАТА ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”

живопис, графика, рисунки и видео

Мария Джакович, Пенка Минчева, Димитър Грозданов

6 - 18 март 2014
откриване 6 /четвъртък/, март, от 18.00 ч.

Галерия „Сезони” е подготвила интересна изненада за свойте почитатели.

Изложбата „Животни” събира трима художници, които неведнъж са работили заедно.

Мария Джакович, родена 1973 г., живее в Белград и участва в редица прояви в Сърбия, Хърватска, България и др. Тя работи последователно в живописта и рисунката и търсенията й варират от метафората до монументализиране на реалността.

Пенка Минчева, родена 1979 г., е художник с разнообразни интереси от рисунка и живопис до инсталации и видео. Участията й в редица изложби от Италия до Бразилия, Румъния и Швеция и др. предизвикват интерес с провокацията на новите форми, които са в центъра на нейните интереси.

Димитър Грозданов
, роден през 1951 г., е автор, достатъчно известен у нас както с експерименталните си прояви, така и с редица манифестации, които обединяват усилията на художници от различни поколения и националности.

В случая изложбата е специфично насочена към образите на животни, които неведнъж авторите са интерпретирали. Става дума за кучета, коне, котки, кози, тюлени и т.н. Тази малко необичайна селекция идва, за да покаже не само света, който толкова много ценим и обичаме, но и да насочи към аналогии между животинския и човешкия свят. Може да се каже, че тук се разкриват и аналогии с историята на изкуството, с хилядолетните опити на артистите да интерпретират свят, който се развива в своя логика и има собствено очарование, а и проекции върху днешната социална реалност. Авторите подхождат с толеранс и внимание към истинския образ на животинския свят, като в крайна сметка се стараят да обхванат широк спектър от неговата психология. В един случай изображенията се отмерват чрез актуални символи, в друг случай те се монументализират и така преминават в символност, а често и непосредствената реалистична рисунка показва началото на всички търсения на авторите.
   
Изложбата се състои от рисунки, живопис, видео и някои актуални трансформации на света, който ни заобикаля. Прието е да определяме този свят с най-различни сантиментални епитети, като основните намерения на артистите в случая е този сантимент и специалната чувственост на обекта да доведе до ясни формулировки. Авторите се разграничават по своя стил и в подходите си и именно това се явява основна конструкция на изложбата. Всъщност нюансите в нея започват от автобиографичност, стигат до обобщение, а понякога до еротични илюзии. Всичко това е показано с такт и желание да се активизира контактът с най-широка публика – от традиционно предразположените зрители до онези, за които експериментът е най-същностната част на съвременното изкуство.

Очакваме Ви.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48