art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба от живописната колекция на музей на НХА

(15.01.2014-07.02.2014 )

галерия „Академия“


МУЗЕЙ НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ
ИЗЛОЖБА ОТ ЖИВОПИСНАТА КОЛЕКЦИЯ (1896-1940)

15 ЯНУАРИ – 7 ФЕВРУАРИ 2014 г.

На 15 януари, сряда, от 18.00 часа в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъде открита изложба от Музея на НХА с избрани творби от живописната колекция от периода 1896-1940 г. Експозицията е част от изложбената програма на музея, в рамките на която той периодично излага своята колекция.
В изложбата са представени живописни произведения от различни поколения творци от периода след Освобождението и първата половина на миналия век. Представените творби са част от основния живописен фонд на музейната колекция, съставен непосредствено след основаването на музея през 1896 г. и обогатяван в продължение на десетилетия.  
Публиката ще има възможност да види непоказвани и непубликувани до този момент произведения, сред които работи на Константин Щъркелов, Васил Стоилов, Илия Петров, Асен Василиев, Емануил Ракаров, Атанас Дудулов, Пенчо Георгиев и др.
През последните години Музеят на Художествената академия периодично издава своята колекция. До този момент факт са двете издания – „Колекция Дърворезба„ и „Колекция Български шевици”. В рамките на настоящата изложба ще бъде представен и третият каталог на колекцията: „Музейна сбирка на Националната художествена академия. Колекция Живопис (1896-1940)“.

Екип на изложбата: проф. д. изк. Свилен Стефанов, д-р Бойка Доневска, Милена Балчева, Иван Кюранов

Допълнителна информация:

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 г., тя включва в своите фондове живопис, графика, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити и др. Според регламента на Музея, отразен в първия Правилник за функционирането му от 1922 г., негова основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа.
Развитието на музейната сбирка протича с различни темпове във времето, като живописната колекция е попълвана най-последователно между 90-те години на ХIХ и 40-те години на ХХ век. При това не става дума за формално събиране на учебни работи, а за избор на творби, които се отличават с определена представителност спрямо програмните задачи и очертават наред с характеристиките на личния стил и някои от закономерностите в общото ни художествено развитие.
Като цяло систематизацията на живописната експозиция следва историческата логика в развитието на новото българско изкуство. Сред хронологически най-ранните произведения се нареждат работите на Станислав Доспевски, Димитър Добрович, С. Хенлиа, Иван Мърквичка, Марин Устагенов и Георги Митов. Картините са създадени в края на ХIХ век, период, който се отличава с невероятна динамика на качествените промени в културния живот на нацията.
В историческа перспектива „Живописната колекция“ на музейната сбирка разкрива една разбира се не пълна, но много интересна в мащаб картина на художествените процеси и на образователните стратегии през първите четири десетилетия на ХХ век. Поставени в този контекст, постиженията на редица български живописци, които често по-късно развиват различни в жанрово и стилово отношение интереси, придобиват ново и понякога неочаквано значение. През следващите десетилетия тенденциите в образованието непрекъснато се променят, следвайки прогресията в развитието на художествените, педагогическите и нерядко – идеологическите фактори. В това отношение 117-годишната история на Националната художествена академия е показателна за развитието на културните институции у нас и действително има важно значение за разбиране тенденциите на местната художествена среда.

Д-р Бойка Доневска  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48