art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба живопис на Тома Върбанов

(03.12.2013-18.12.2013 )

галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

ТОМА ВЪРБАНОВ 70 ГОДИНИ

ЖИВОПИС
3 – 18 декември 2013

На 3 декември /вторник/ 2013 г. oт 18:00 ч. в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 се открива уникално арт-събитие – известният български художник проф. Тома Върбанов представя непоказвани живописни творби, създадени през последните 20 години. Събитието е по повод 70-тата годишнина на художника.
Изложбата ще открие проф. д.изк. Чавдар Попов, а музикалното изпълнение е на джаз изпълнителите Димитър Льолев и Никола Горялов.
Каталогът на изложбата е по проект на проф. Божидар Йонов.

Изложбата реабилитира автономната стойност на живописната картина, носеща разнопосочни психологически и социални внушения, актуални и съвременни като въздействие и професионално майсторство.
След завършване на  Нациналната художествена академия, специалност „ Стенопис“, през 1969 - 1970 г. проф. Тома Върбанов специализира живопис в Академия „Гран  Шомиер“ - Париж, Франция при проф. Ив Брайер – председател на Есенния Салон в Париж.
Повече от четири десетилетия авторът се изявява в широка творческа територия – всички  жанрове на живописта и стенните изкуства.
Проф. Тома Върбанов е носител на най-престижните национални награди за живопис и на десетки други български и международни награди за живопис.

„Проф. Тома Върбанов отдавна е заел достойно и специфично, можем да кажем - уникално  място в панорамата на съвременните пластични изкуства в България.
По своя пластичен мироглед, по своите тематични, сюжетни, жанрови и стилови предпочитания, Тома Върбанов се е утвърдил като автор с категорично заявени позиции, с избистрен формален език, с установени иконографски характеристики. Той принадлежи към онзи тип художници, които недвусмислено заявяват своята естетическа и художествена  привързаност, своите „за“ и „против“ в изкуството.
Един от белезите на творческата зрялост, която Тома Върбанов демонстрира е редуцирането. Той е осъзнал, че силата на образното въздействие не е в прибавянето, в натрупването, в многословието и в претоварването, а точно обратното – в лишаването, в изчистването, в отказа. Или, както гласи известният принцип – less is more, по-малкото е повече.
В неговата живопис имаме усещането за някакво незримо присъствие – било в емоционален, било в интелектуален план. Изобразяването на духовното, на психологическото – при всичките условности и при глобалния характер на тези понятия – при Тома Върбанов приема формата на съвсем конкретни стилови, композиционни и пластически решения.“
Проф. д. изк. Чавдар Попов
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48