art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на Лиляна Дичева
"Съчувствие към човека"
21 непоказвани картини


(29.10.2013-12.11.2013 )

Галерия "СЕЗОНИ"


Галерия "СЕЗОНИ" представя Лиляна Дичева

"Съчувствие към човека"
21 непоказвани картини

29 октомври – 12 ноември 2013 г.
откриване: 29 /вторник/, октомври от 18.00ч.

Художникът Лиляна Дичева  избра да отпразнува своя 85 годишен юбилей с изложба живопис в галерия ”Сезони”.

„Европейците не чувстват, че живеят, ако не са заети с голямо дело, което да ги обединява...”
Ортега-И-Гасет

Сезоните в нашия живот са и съдба, и човешки избор. Художникът Лиляна Дичева  избра да отпразнува своя 85 годишен юбилей с изложба живопис в галерия ”Сезони”.

Лиляна Дичева ще покаже 21 нови картини, вдъхновени от Човека в национален и общочовешки план. Нейният интерес към хората и тяхната съдба съпътства цялостното ѝ творчество. През целия си живот тя рисува хората – известни, големи личности от света на изкуството  и културата, изобразява исторически личности, както и най-обикновени лица на фона на големи исторически, природни и човешки събития. Лиляна Дичева е истински духовен аристократ в нашата култура,  повлияна от историческото  и писателско наследство на своя съпруг – големия български писател Стефан Дичев. Наричат Лиляна – Дон Кихот с четка в ръка като типичен нейн житейски жест. Тя обича хората, като художник и като обществено силно ангажиран творец, който се вълнува от всички събития у нас и по света, чете  на няколко езика и следи постоянно актуалните новини, вълнува се от всичко в този страдащ и бошуващ от природни бедствия и човешки драми свят.
Ярък колорит, сложни композиции, силни фигури, познати лица и изстрадан драматизъм характеризират картините ѝ, наситени с искреност, виталност и послания към нас, живите хора. Лиляна извиква в нашите сетива вик за помощ – SOS за Човека, който днес е на заден план в изкуството. Тя отразява, а не разкрасява живота ни. От тук произтича дълбокия ѝ хуманизъм и донкихотовския ѝ поглед към света. Големите художници и композитори ги рисува като страдалци. Така е озаглавила и една от най- новите си работи - „Художници страдалци”. В едно от своите платна, художничката събира Верди и Вагнер в общо композиционно решение. Картината ще е в центъра на изложбата като символ в годината, в която честваме именитите композитори.

Лиляна Дичева е автор с млад дух, с дълбока мъдрост, с космически поглед към звездите и бъдещето, с проникновено съчувствие към човека и неговите болки, с разбиране и изтънчен вкус в изкуството и със завладяваща и силно авторска неподражаема култура на живописване. Художничката в истинския смисъл на думата живописва живота и хората в тяхната същност.

Изложбата се открива на 29 октомври и в нея ще намерят място и някои от емблематичните ѝ портрети и автопортрети.
                                                                                                                       
Райна Йотова
куратор
            

Лиляна Дичева
е родена на 25 Октомври 1928 година, в село край Велико Търново.
През 1946г. постъпва в Художествената Академия в София при проф.Никола Ганушев, после учи при проф. Дечко Узунов. Завършва с отличие през 1952г. и веднага е приета, само със дипломната си работа, в СБХ. Работи портрети, фигурални композиции в стила на соц реализма, кавалетна графика и илюстрации на книги.
Изложби е правила в София – 1969, 1980, 1990, 1995, 1997, 1998, 2007-2008 ; в Добрич, Козлодуй, Будапеща и Виена. Нейни творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Софийска Градска Художествена Галерия, на галериите в Русе, Бургас, Ловеч, В.Търново, Кърджали, Казанлък, Котел, Козлодуй, Варна, Раднево, Берковица, както и на много частни лица тук и в чужбина.
  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48