art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложби на преподаватели и студенти от международното учебно ателие на проф. Милан Книжак от Чешката академия за изящни изкуства в Прага.

(16.09.2013-30.09.2013 )

галерия "Академия" и Чешки център


Под егидата на Посолството на Чешката република.

Творбите (живопис, рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), които ще бъдат показани в изложбите в София са дело на преподавателите и студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак в пражката Академия за изящни изкуства (AVU). Изложбите „I-kona“ и „Може би змии!“ ще бъдат експонирани на 16 и 19 септември в Чешкия център и в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. На откриването им ще присъстват проф. Милан Книжак, доц. Милан Перич и студенти от AVU.

 I-kona

Откриване на 16.09 от 18:00 часа, Чешки център на ул. „Раковски“ 100.

Изложбата ще продължи до 30.9.2013 година.

Думата „икона“ произлиза от гръцката дума „eikon“, означаваща образ. Оригиналното значение на „икона“ е свещена творба, но днес се използва в по-широк смисъл като култов предмет или личност, както и в компютърната терминология.

Творбите, които ще бъдат изложени в Чешкия център отразяват явлението „ортодоксални икони“ в традиционното българско изкуство, както и явлението „икони“ в съвременното изкуство. Необходимото условие за студентите при създаването им е внимателно изследване на ортодоксалните икони. След като се запознаят с произхода и естествените връзки по темата, студентите могат спокойно да боравят с нея.

Обединяващ елемент на изложбата е форматът „картина“ (вертикален формат 130x100 см), базиран на т.нар. „врата на хармонията“ – традиционна пропорция в размера на картината, т. е. едната страна на квадрата към нейния диагонал в съотношение 1:1,41. Тази канонична пропорция се използва при иконите изобщо. Всеки художник сам е избрал техниката за създаването на творбата си.

 
МОЖЕ БИ ЗМИИ!

Откриване на 19.09 от 18:00 часа, галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Изложбата ще продължи до 05.10.2013 г.

В изложбата ще бъдат представени както предварително подготвени, в студиото на проф. Милан Книжак, образци на студентски работи (рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), така и произведения, които художниците ще създадат в НХА няколко дни преди откриването на изложбата.

 „За нуждите на моето ателие дефинирах термина „интермедиен“ като свободно движение на медии. В никакъв случай това не се припокрива с мултимедийността, разбирана като свързване на различни медии в едни цяло. Под „свободно движение“ имам предвид че наред с класическите дисциплини, каквито са създаването на картини и скулптури, студентите могат да използват видеото и компютъра, да създават инсталации (понякога от необичайни елементи), като част от обучението могат да включат литературни, музикални или театрални форми, да помислят за архитектура, разбира се могат да създават и мултимедийни проекти. Това означава, че всички познати и непознати области са еднакво отворени и възприети от тях.“ /Проф. Милан Книжак/

Повече информация - http://www.intermedialni.net/  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48