art.bg
нещо като арт портал


думи от спонсора: [ професионалистите се отличават... виж защо ]
  ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ 
  ( двуседмичен афиш )
ново::.... твоето име на твой уеб
сървър ... с всички екстри на хоста
shop.art.bg - първи интерактивен
магазин (разгледай и полети :-)
СТАНЧО ВЕКОВ § ПРИЯТЕЛИ изложба плакат

(15.10.2018)

Централен дом на архитекта София
КИНОМАНИЯ 2018 наближава!

(05.10.2018)

кино „Люмиер Лидл”
Представяне на българското издание на поетичната книга на Анна Швиршчинска „Щастлива като кучешка опашка”

(02.10.2018)

Литературен клуб „Пeрoтo”
Ретроспективна изложба - проф. Богомил Николов

(01.10.2018)

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
« всички събития »

5 USD / месец
за art.bg/твое_име + промоция в art.bg


www.peakview.bg - 100% туризъм!
Уеб магазини - готови решения

Изложба на МОХАМЕД КАДДА

(16.07.2013-31.07.2013 )

галерия "Академия" ул. Шипка №1Под патронажа на Министъра на културата на Алжир г-жа Хилида Туми, Министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович и на Н. Пр. Посланика на Алжир в България г-н Ахмед Буташ
 
Изложба на МОХАМЕД КАДДА  (1930–1991)

Посветена на 50 години от независимостта на Алжир

Откриване 16 юли 2013, 18:30 часа

Творчеството на Мохамед Кадда е потопено във вековните национални традиции на арабската духовност и на арабската култура и заедно с това е открито към модерното изкуство и е оплодено от него; то ни се разкрива ту сурово, ту нежно; ту фигуративно, ту абстрактно; ту драматично, ту лирично. И това не е някаква случайна или неясна еклектика – тъкмо напротив. Изобразителните опуси на един от най-известните алжирски художници свидетелстват за органичното единство и за постигнатата цялостност на пластичния мироглед на автора. Това творчество представлява своеобразна сплав от житейски опит, от акумулирани познания, от автентичен природен талант и е плод на едно невероятно преплитане на индивидуална и родова, национална съдба.
Удивява широтата на неговия тематичен и формален диапазон – от митологията и религията до политическата история и съвременността; от маслената картина и кавалетната графика до плаката, акварела и рисунката.
От националните традиции Мохамед Кадда усвоява уроците на калиграфията, усещането, преживяването и изявата на вътрешната, скритата енергия на мотива, вкуса към ритмиката, към артистизма и импровизационната сила на жеста. От модерното изкуство – автономността на естетическото и художественото послание, сугестивната сила на цвета, експресията на самостойната пластическа форма.
Кадда е художник, за когото сякаш няма тайни или срити, недостъпни области, отвъд които или през които да не се вгледа неговото зорко и жадно за познания око. Той е в състояние да надникне в най-потайните кътчета на вътрешното „Аз“ и същевременно да изрази социалните тежнения на времето, да се любува на красотите на пейзажа и на натюрморта или на изяществото на женското тяло и заедно с това да откликне на императивите на времето, да „забрави“ себе си в името на социалната справедливост и на важната дума, която художникът със средствата, с които разполага, може да изкаже в подкрепа на свободата и на духовното възраждане на своя народ.

професор доктор на изкуствознанието Чавдар Попов

Биографични данни

1930 – Роден на 14 март в Мостаганем, Алжир.
1936 – Учи в начално училище в родния си град. Кратко прекъсване през 1940 г. заради напускане на семейството поради глад.
1944 – Въведен от своя учител в печатарския и оформителския занаят. Печатарят го изпраща на курс по рисуване.
1947 – Първи опити като самоук в областта на рисунката и на живописта. Първи поетични опити.
1953-1962 – Пристига в Париж с намерение да се посвети по-сериозно на живописта. Типограф и оформител в редица печатници. През отпуските се занимава интензивно с живопис. Посещава редица музеи и галерии. Посещава и вечерните курсове на Академия Шомиер. Свързва се с журналиста Мустафа Каид, с комедийния актьор Мустафа Катеб и с романиста Катеб Ясин. Пледира се за независимостта на Алжир.
1963 – Завръща се в Алжир. Установява се в Блида, след това в столицата Алжир.
1964 – Член-основател на Националния съюз на пластичните изкуства.
1972 – Изоставя печатарството и се посвещава изцяло на изобразителното изкуство.
1979 – Съветник на министъра на културата по въпросите на графичните изкуства.
1989 – Участва в учредяването на алжирска секция за правата на човека.
1990 – Член на Националния съвет за култура.
1991 – Операция от рак в Париж. Връща се в Алжир, където умира на 4 май същата година.
Още от 1957 г. Мохамед Кадда участва със свои творби в различни салони на изкуството в Париж. От 1961 г. организира и 45 самостоятелни и 38 колективни изложби в Париж и в редица други френски градове, както и в столиците на редица страни – Берлин, Брюксел, Хавана, Москва, Багдад, Ню Йорк, Токио, Варшава, Лондон и други.
След смъртта му са организирани 9 самостоятелни и 15 колективни изложби с негово участие в Алжир и в други страни, както и многобройни колоквиуми и конференции, посветени на творчеството му.
Неговият талант намира изява и в редица други области:
- създава 19 афиша за различни културни събития, в това число и за Седмицата за българското кино в Алжир през 1974 г.,
- създава 5 големи стенни пана
- извайва скулптурна група за паметник на жертвите на Революцията в гр. M'сила
- илюстрира книги, пише статии и есета по въпросите на изкуството и на общественото устройство в редица алжирски и чуждестранни вестници и списания.  заглавна страница
      webdezign@art.bg

Productions, © 2018

тел.: (+359 2) 971-02-48